Behandelinformatie

BEHANDELINFORMATIE


Lees hier de uitgebreide mogelijkheden

Wat is Psychodiagnostisch
onderzoek?

Om goede hulp te kunnen bieden, is het nodig de problematiek zo goed mogelijk te doorzien en te begrijpen. Dit onderzoek is de diagnostiek. Het doel van diagnostiek is het verzamelen van informatie, die nodig is om een beeld te kunnen vormen van de klachten van uw kind, die u als ouder meer inzicht geeft over wat er met uw kind aan de hand is. Ook geeft diagnostiek aan wat de mogelijke oorzaken van de klachten zijn en welke factoren die klachten in stand houden.

Psychodiagnostisch onderzoek brengt in kaart waar uw kind eventueel in vergelijking met leeftijdsgenoten, goed en minder goed in is. We proberen te komen tot een zogenaamde sterkte/zwakte analyse: hoe is de samenhang tussen de verschillende aspecten van het krachtenveld waarbinnen uw kind zich ontwikkelt. Tijdens het onderzoek wordt getracht zodanig in contact te komen met uw kind dat zijn belevingswereld begrepen kan worden. Geprobeerd wordt te bezien over welke oplossingsvaardigheden uw kind beschikt voor lastige aanspraken en wordt er gekeken welke opvoedingsstijl het beste past. 

De vorm van het onderzoek verschilt per hulpvraag. Meestal bestaat het uit gestandaardiseerde tests die met uw kind worden gedaan, een observatie van uw kind, vragenlijsten die door de ouders worden ingevuld en gesprekken met de ouders en het kind. Indien gewenst kan ook de school bij het onderzoek worden betrokken. De inhoud en duur is van elk onderzoek weer anders, aangezien aan elk onderzoek een specifieke vraagstelling ten grondslag ligt.

De vragenlijsten worden ook gebruikt. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over persoonlijkheidskenmerken van uw kind, over het angstniveau, over het competentiegevoel of over het sociaal inzicht van uw kind. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd o.a. over onderwerpen waar uw kind moeite mee heeft, over problemen die uw kind ervaart op het gebied van bijvoorbeeld school of de omgang met andere kinderen, over de beleving van uw kind met betrekking tot sociale relaties of de overige gezinsleden, maar ook over de wijze waarop uw kind lastige situaties neigt op te lossen. Daarnaast kunnen er tekeningen worden gemaakt en vindt er observatie plaats van onder andere de taak- werkhouding van uw kind en de wijze waarop uw kind contact maakt en onderhoudt.

Wat is Kinder- en 
jeugdpsychotherapie?

Kinder- en jeugdpsychotherapie is een vorm van hulp die bedoeld is om een kind met psychische klachten of gedragsproblemen te helpen. Soms ervaren kinderen de problemen zelf niet als zodanig maar lijdt de omgeving onder hun gedrag. Psychotherapie kan nodig zijn wanneer andere vormen van begeleiding, bijvoorbeeld door school of maatschappelijk werk, niet voldoende resultaat hebben gehad.

Wat doet een kinder- en jeugdpsychotherapeut?
De kinder- en jeugdpsychotherapeut houdt rekening met het gegeven dat kinderen in ontwikkeling zijn en in een gezin of in een andere opvoedingssituatie leven waar voor hen gezorgd wordt. Dat brengt een specifieke werkwijze met zich mee. De kinder- en jeugdpsychotherapeut kan kiezen voor een directe of een meer indirecte aanpak van de problemen. Een directe aanpak kan inhouden: samen met het kind inventariseren waar het bang voor is, waar dat mee te maken heeft en hoe het kind zelf denkt over mogelijke oplossingen. Dit betekent meestal dat het kind kan zeggen wat er aan de hand is, dat het probleem is af te bakenen en dat een doelgerichte aanpak een geschikte methode is. Met behulp van oefeningen en huiswerkopdrachten wordt in kleine stappen toegewerkt naar het wenselijke gedrag.
Bij een indirecte manier van werken wordt het kind uitgenodigd om uit te drukken wat het bezighoudt. Voor jonge kinderen is het spel (of eventueel tekeningen en creativiteit) de meest gangbare manier om zich uit te drukken. De kinder- en psychotherapeut kan hieruit begrijpen hoe het kind zijn leven ervaart en proberen te achterhalen hoe de problemen ontstaan zijn. Naast het spelen vinden ook gesprekjes plaats. Daarbij kan het kind vertellen over het leven thuis, op school of daarbuiten.

Het gesprek als middel om contact te maken met een kind wordt belangrijker naarmate het kind ouder is. Werken met creativiteit kan wel een onderdeel zijn van de therapie. Ook rollenspelen of andere therapeutische technieken zijn mogelijk.
Afhankelijk van de aard van de problemen kan de aanpak gericht zijn op het verwerken van ervaringen van vroeger of meer gericht zijn op het vinden van een oplossing voor problemen in het heden.

Wat houdt de behandeling in?
Kinder- en jeugdpsychotherapie kan diverse vormen aannemen. De meest gangbare vorm bij kinderen is individuele psychotherapie. Meestal komt het kind een keer in de week voor een afspraak van drie kwartier.

Wat is Ouderbegeleiding?

Kinder- en jeugdpsychotherapie vindt plaats in nauwe samenwerking met de ouders, vervangende verzorgers of met het hele gezin. Naast de behandeling van het kind, is er altijd een vorm van ouderbegeleiding. Omdat kinderen zijn ingebed in een gezin is het noodzakelijk om enerzijds het kind te helpen en anderzijds afstemming te zoeken met de ouders of opvoeders. Wanneer kinderen in een tehuis of pleeggezin wonen geldt dat ook. De begeleiding van kind en ouders kan verschillende vormen aannemen.
De ouderbegeleiding kan bestaan uit gesprekken waarin de opvoeding en het gezinsleven besproken worden. Er is ook ruimte voor de eigen beleving van de ouders. 
Het is belangrijk om te achterhalen hoe de opvoeding en ontwikkeling van het kind tot nu toe zijn verlopen. Soms kan helderheid over de problematiek van het kind en de effecten daarvan op de rest van het gezin gunstig zijn. Meer kennis van de problematiek en een beter begrip van de aard van hun kind kunnen ervoor zorgen dat ouders succesvoller worden in hun aanpak en beter op hun kind kunnen afstemmen.
Naast de ouderbegeleiding zijn soms andere vormen van begeleiding nodig, zoals begeleiding op school of in de thuissituatie. De psychotherapeut bekijkt samen met de ouders en het kind welke aanpak het meest zinvol is. 

Hoe lang duurt kinder- en jeugdpsychotherapie?
Vooraf is niet precies te zeggen hoe lang de psychotherapie zal duren. Soms richt de behandeling zich op een afgebakend probleem, zoals faalangst op school. In zo’n geval zal de behandeling doorgaans kortdurend kunnen zijn. Een korte behandeling neemt enkele sessies tot een half jaar in beslag. Als de problemen complex of hardnekkig zijn kan de behandeling een tot drie jaar duren.

Het resultaat van de therapie
Wanneer de behandeling aanslaat zal het resultaat te zien zijn in het afnemen van de klachten. Het kind functioneert beter op alle levensgebieden: thuis, op school, in de omgang met vriendjes. Een kind zal zich vrijer bewegen, zich zekerder voelen, meer durven. 
Share by: