Aanbod

AANBOD


Onderzoeks- en Behandelaanbod

Onderzoek kan bestaan uit:

persoonlijkheidsonderzoek, belevingsonderzoek, intelligentieonderzoek, functieonderzoek (concentratie, visuomotoriek), gezinsonderzoek en/of spelobservatie.


Behandeling kan bestaan uit:

kinderpsychotherapie (speltherapie), Floor Play, ouderbegeleiding, cognitieve gedragstherapie, EMDR en/of autogene training.


AANBOD

Psychodiagnostisch onderzoek

Om goede hulp te kunnen bieden, is het nodig de problematiek zo goed mogelijk te doorzien en te begrijpen. Dit onderzoek is de diagnostiek. Het doel van diagnostiek is het verzamelen van informatie, die nodig is om een beeld te kunnen vormen van de klachten en de ontwikkeling van uw kind, dat u als ouder meer inzicht geeft over wat er met uw kind aan de hand is. Ook geeft diagnostiek aan wat de mogelijke oorzaken van de klachten zijn en welke factoren die klachten in stand houden. Daarnaast is het belangrijk de veerkracht van het kind in kaart te brengen om de sterke punten van het kind te zoeken om uitdagingen aan te gaan.

Kinder- en jeugdpsychotherapie
Kinder- en jeugdpsychotherapie is een vorm van hulp die bedoeld is om een kind met psychische klachten of gedragsproblemen te helpen. Soms ervaren kinderen de problemen zelf niet als zodanig maar lijdt de omgeving onder hun gedrag. Psychotherapie kan nodig zijn wanneer andere vormen van begeleiding, bijvoorbeeld door school of maatschappelijk werk, niet voldoende resultaat hebben gehad.

Ouderbegeleiding
Kinder- en jeugdpsychotherapie vindt plaats in nauwe samenwerking met de ouders, vervangende verzorgers of met het hele gezin. Naast de behandeling van het kind, is er altijd een vorm van ouderbegeleiding. Omdat kinderen zijn ingebed in een gezin is het noodzakelijk om enerzijds het kind te helpen en anderzijds afstemming te zoeken met de ouders of opvoeders. Wanneer kinderen in een tehuis of pleeggezin wonen geldt dat ook. De begeleiding van kind en ouders kan verschillende vormen aannemen.
De ouderbegeleiding kan bestaan uit gesprekken waarin de opvoeding en het gezinsleven besproken worden. Er is ook ruimte voor de eigen beleving van de ouders.

Behandelvormen bij het jonge kind (0-3 jaar)
Kortdurende ouder-kind behandeling, geïndiceerd wanneer de problemen die ouders met hun baby/peuter ervaren wat intensievere begeleiding vereist. In deze vorm van behandeling staat de hechting en afstemming tussen ouder en kind centraal. Geprobeerd wordt de ouder en baby/peuter te helpen om gedrag en gevoelens beter te reguleren, te leren herkennen en begrijpen. Hierdoor kunnen ouders en kinderen beter op elkaar reageren, nemen symptomen af en verbetert de relatie tussen ouder en kind.

Share by: